ARVO wint Bronzen BIMaward!

 

Bronzen BIM-award voor ARVO – architectuur, vorm & omgeving met het project “Residentie Vanille” voor Apart Real Estate plus.
Leuk om erkenning te krijgen voor ons werk als architect en voor het intense samenwerkingsproces met Bimplan en Macobo, waardoor we efficiëntie naar een hoger level kunnen tillen, reeds in het voortraject van een bouwproject!

 

 

Uitdaging

“Als architectenbureau werken wij reeds verschillende jaren met Revit en werken wij steevast vanaf het voorontwerp onze ideeën uit in 3D. Na verschillende gesprekken met mensen uit de aannemerswereld, werd het duidelijk dat de aannemer vaak het voortouw nam in het BIM-verhaal en vaak de 2D plannen van de architect intern omzette in een 3D-tekenpakket en verder naar BIM uitwerkte. Een goede afstemming vanaf het ontwerpproces lijkt nu meer de uitzondering dan de regel. Hierop zijn wij als architectenteam gaan samenwerken met enkele projectpartners die meedenkend zijn, zodat wij, als architect, reeds een krachtig en allesomvattend BIM-dossier aan de aannemer kunnen overdragen bij het uitsturen van onze offertevraag (het uitvoeringsdossier).
Ons uiteindelijke doel is dat wij bij ondertekening van een aannemerscontract een sluitend BIM-model kunnen overdragen naar de algemene aannemer, zodat zij op hun beurt onmiddellijk aan de slag kunnen om hun uitvoering op poten te zetten, zonder dat zij vanaf 2D plannen zelf moeten beginnen modelleren en de fouten tussen de verschillende disciplines (architectuur, stabiliteit, ingenieur) reeds weggewerkt zijn. Wij begrijpen als geen ander het concept van ‘Time is money’ en om winst te boeken moet men reeds bij de voorbereiding op een hoog level van efficiëntie starten .”

 

Samen staan we sterk

“Als architectenbureau zijn wij specifiek op zoek gegaan naar partners met ervaring. Niet enkel ervaring met het modelleren, maar ook ervaring met het communiceren. Want net de communicatie is bij een BIM-proces zó belangrijk om nog meer efficiëntie te halen uit het proces. Als architectenbureau hebben we voor elke partij de opdracht duidelijk omschreven en hebben we de BIM-coördinatie in handen van Bimplan gelegd, aangezien deze partij een grote kennis hieromtrent heeft. Zij structureren de communicatie omtrent het model in opdracht van de architect en zorgt ervoor dat andere partijen, zoals de stabiliteitsingenieur, in dit geval Macobo, op een consistente manier communiceren.”

 

Foutenmarge

Door samen te werken én terug te koppelen (communicatie is key!) is de stabiliteitsstudie reeds helemaal verwerkt in het architectuurmodel én zijn conflicten reeds behandeld en opgelost. Clash detectie brengt de inconsitenties en de issues naar voren. Het oplossen van deze issues in het voortraject, alvorens de prijsvraag naar de aannemer gaat, zorgt er voor dat tijdens uitvoering de tot discussie leidende ‘meerwerken’ worden beperkt.

Opmaak van bestek en meetstaat wordt gegenereerd vanuit het allesomvattende BIMmodel, dat op consistente manier is opgebouwd. Manuele meetfouten of vergetelheden worden op deze manier uitgesloten. Wijzigingen en aanpassingen aan het ontwerp resulteert in nieuwe, wederom correcte hoeveelheden, zonder men tijdsintensieve vergelijkingen van hoeveelheden moet maken.

 

Op naar de volgende fase

Wij dragen dit BIMmodel over als aanbesteding richting de aannemer, die op zijn beurt onmiddellijk aan de slag kan met de data die hij zo automatisch kan extraheren: Een doorgedreven efficiënte en correcte manier om de voorbereidingen tot uitvoering van het project te treffen. Dit kan enkel leiden tot een succesvol proces, waar risico’s beheerst zijn en de faalkost geminimaliseerd wordt.

 

Residentie Vanille: 15 appartementen en 1 handelspand

BIM vanaf het ontwerp tot …..

Wil u meer informatie of een afspraak maken?

Vul onderstaand formulier in en wij contacteren u zo snel mogelijk terug.

  • (niet voor promotionele doeleinden)
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.