Deprecated: Required parameter $args follows optional parameter $depth in /customers/3/c/e/ar-vo.be/httpd.www/wp-content/themes/ar-vo/inc/class-foundation-navigation.php on line 20 Deprecated: Required parameter $output follows optional parameter $depth in /customers/3/c/e/ar-vo.be/httpd.www/wp-content/themes/ar-vo/inc/class-foundation-navigation.php on line 20 Bouw Informatie Model - Maak Projecten Winstgevender

Nieuwste Technologie

BIM – kort voor Building Information Model – revolutioneert architectuur en de manier waarop projecten tot stand komen.

Kost-efficiënt

Onderdruk faalkosten. Het gemiddelde project heeft 10% faalkosten, BIM staat je toe om dit enorm te drukken. Elke gespaarde euro is rechtstreekse winst.

Real Time Opvolging

Volg de ontwikkeling van je project op de voet. Weet ten allen tijde hoe ver je project staat tegenover hoeveel budget er benut is.

4D presentatie

Vervorm de plannen met één druk op de knop van een 2D tekening naar een 4D presentatie – virtual reality.

Cloud Based

Bewerk documenten rechtsreeks online. Zo heeft elke partner – aannemers, bouwheer, architect… - steeds dezelfde plannen voor ogen zonder dat deze rondgestuurd worden.

Wat BIM (het bouw informatie model) juist is kan je niet in enkele zinnen uitleggen. Dat komt omdat de meerwaarde van het bouw informatie model zit in het samenbrengen van meerdere functies.

De voordelen die een aannemer uit het bouw informatie model haalt zijn anders dan die van de architect. De voordelen die de architect eruit haalt maken dan weer minder uit voor de projectontwikkelaar.

Hoe het bouw informatie model de bouwsector revolutioneert.

Alle facetten van deze technologie dragen samen bij tot een betere ervaring en beter resultaat voor de opdrachtgever. Het project staat er sneller, kost minder en is makkelijker op te volgen.

Om te begrijpen hoe dat juist gebeurt, bekijken we het bouw informatie model best niet als een geheel, maar vanuit zijn aparte dimensies.

 • 1ontwerpen met BIM

  In de eerste plaats zullen architecten het bouw informatie model gebruiken om hun ontwerpen te maken. Het bouw informatie model staat hen toe om zowel in 2D als in 3D te werken – net als bij de voorgaande software 2D/3D-cad.

  Wat het bouw informatie model onderscheidt tegenover deze software is dat de ontwerpplannen dynamisch blijven, wat een belangrijke rol speelt in de andere dimensies.

 • 2informatie verwerken met BIM

  Terwijl een normaal ontwerp beperkt blijft tot de tekeningen en afmetingen, bevat het bouw informatie model een extra module voor informatie. Hierbij heb je de mogelijkheid om bijkomende info toe te voegen aan elk element binnenin de plannen.

  Iets simpel als een deur wordt hierdoor niet enkel aangegeven als “een deur”. Alle technische aspecten van deze deur zitten verwerkt in het plan – alsook exact hoeveel van die deuren er gebruikt worden in het volledige project. Informatie die zo duidelijk opgedeeld en toegankelijk is, maakt het project makkelijker te beheren voor elke betrokken partij.

  Wat me bij de volgende dimensie brengt.

 • 3communiceren met BIM

  Bij elk groot project zijn er verschillende partners betrokken. Het stabiliteitsbureau, de architect, de aannemer en onderaannemers, … Wanneer deze partijen hiervoor communiceerden, bouwden ze voort op hun eigen versie van de plannen en deelden die dan opnieuw met elkaar. Hierdoor ontstonden er steeds verschillende versies van de plannen die dan weer samengevoegd moesten worden – vaak met fouten tot gevolg.

  Het bouw informatie model beheert de plannen op één centrale locatie in de cloud waardoor elke partner:

  •  Tegelijk aan dezelfde plannen kan werken.
  • Steeds dezelfde plannen raadpleegt.

  Dat wil zeggen dat

  • Iedereen exact weet wat er moet gebeuren.
  • De partners niet op elkaar moeten wachten.
  • Er geen faalkosten zijn omdat alles exact is.

  Ook kan je verschillende kleinere onderdelen van het plan individueel exporteren als plannen om die bijvoorbeeld aan de onderaannemers te bezorgen.

  Het is ongelofelijk hoe vlot je kan werken wanneer elke partner letterlijk op dezelfde pagina zit.

 • 4presentatie en Controle met BIM

  Ondanks de sublieme uitwerking van deze technologie kunnen er nog steeds menselijke fouten voorkomen. Het bouw informatie model meldt deze aan je voor je aan de uitwerking van het project begint. Dat doet het bouw informatie model door een 3D visualisatie te maken van het project en dan te zoeken naar structurele fouten.

  Het bouw informatie model lost deze fouten niet voor je op, maar geeft je wel een melding. Maar deze meldingen besparen je enorm veel tijd en werk tegenover wanneer je een fout pas ontdekt op de werf. Deze 3D visualisatie dient echter niet enkel om fouten op te merken, maar ook om het project te presenteren en om het bouwproces zelf vlotter te laten verlopen.

   

   

  Zo kan je het hele uitgewerkte project met je eigen ogen zien voor de eerste steen gelegd is. Dat wordt vooral in 3D gedaan om praktisch te werken. Maar met dezelfde software kan je ook een 360° walkthrough (virtual reality) maken om bijvoorbeeld aan de bouwheer te tonen.

 • 5real-time budgetbeheer met BIM

  Het bouw informatie model brengt het praktische, theoretische en creatieve samen – en belangrijker, alle mensen die samen aan het project in kwestie werken.

  Iedereen heeft een centraal referentiepunt om steeds naar terug te krijgen. Het zijn je plannen, je lastenboek, je planning, … Dankzij dit hele systeem worden:

  • Je faalkosten tot 98% onderdrukt.
  • Alle samenwerkingen sneller en efficiënter dan ooit.
  •  Er nooit meer materialen gekocht dan nodig.

  Dat gebeurt allemaal voor je op de werf bent.

  Eens je op de werf bent en met de plannen aan de slag gaat, past het bouw informatie model zich ook aan aan de vooruitgang van het project.

  Bv. “Op dit moment zijn 38% van de gevelstenen geplaatst.”
  En word het benutte budget daar steeds in real-time aan aangepast.

Het bouw informatie model is een anti-revolutie.

Toen ik voor het eerst van het bouw informatie model hoorde was ik onder de indruk, maar ook geïntimideerd.
Ik werk al decennia als architect en het leek erop dat het bouw informatie model de sector voor eeuwig zou veranderen. Ik zag maar één optie en besloot met mijn kantoor, AR-VO, meteen de overstap naar deze nieuwe technologie te maken. Een moeilijke keuze als architect want zo’n overstap maken betekend dat je opeens compleet anders zal werken. Of dat dacht ik toch.
Eens we deze nieuwe software onder de knie hadden en onze partners overtuigd hadden om de overstap mee te maken, merkten we dat er eigenlijk niets veranderde.

Wat het bouw informatie model echt voor ons bureau deed.

Onze dagelijkse manier van werken veranderde eigenlijk niet. Alles verliep gewoon veel efficiënter

 •  Ik communiceer vlotter met mijn partners zonder misverstanden.
 • De aannemers waar we mee werken besparen enorm op materiaal.
 • Prefabricages op de werf moeten nooit meer bijgesneden worden wat het bouwproces zoveel sneller maakt.
 • Onze eindklanten voelen zich veel dichter betrokken bij het project dankzij de 360° tour/walkthrough.

Kort gezegd werken wij en al onze partners nu 10X gewoon efficiënter.

Wil jij ook zo efficiënt mogelijk tewerk gaan bij je volgende project?
VRAAG MEER INFORMATIE AAN