Ontdek dé 5 woontrends voor 2019 | AR-VO

Woontrends 2019: ecologisch en duurzaam met een ‘touch of color’  

Overal zie je trends en ontwikkelingen. Duurzaamheid en groen is anno 2019 wel een trend die je door veel branches heen terugziet. Dus ook in de architectuur. Maar er gebeurt zeker nog meer in deze branche. Wat dat precies is? We hebben de vijf belangrijkste woontrends voor 2019 voor u op een rij gezet. 

Dit zijn de woontrends voor 2019

 1. Ecologische architectuur
  Woningen die zowel binnen als van buiten groen zijn. Letterlijk én figuurlijk. Op en rond het gebouw wordt er letterlijk meer groen geplaatst. Denk maar verticale tuinen, groene daken en binnentuinen. Daarnaast zien we de ‘figuurlijk groene’ woontrend, waarbij steeds vaker gebruik wordt gemaakt van lokale en gerecycleerde materialen. Je ziet nu dat we in een overgang zitten naar innovatief en artistiek duurzaam design.
 2. Energie efficiënt wonen
  ‘Nul op de meter’ is een veelgehoorde term anno 2019. Energie efficiënt wonen is een woontrend die is ontstaan door de klimaatverandering. Maar niet onbelangrijk: u bespaart ook direct op uw energierekening. Tegenwoordig is er genoeg technologie die dit mogelijk maakt. Bijvoorbeeld HVAC systemen die energie besparen (Heating, Ventilation en Air Conditioning) en filtratie systemen om water te besparen. Een veerkrachtig ontwerp die alle invloeden opvangt, blijft een belangrijke focus voor eigenaren, ontwerpers en bouwers. 
 3. Open ruimte
  Architecten en designers houden zich steeds meer bezig om een zo open mogelijke ruimte te creëren. Al is er nu wel een herdefinitie van open ruimte. Waar voorheen het letterlijk één grote open ruimte is, zien we nu visueel meer aantrekkelijke open ruimtes te creëren. Er wordt vaker gewerkt met hoogteverschillen in vloeren, texturen en kleuren. Allemaal strategieën om een verbeterde open ruimte te krijgen.
 4. Kleinere woningen
  We hoeven niet meer groot, groter, grootst te wonen. Sterker nog, één van de woontrends is dat we steeds kleiner gaan wonen. Waarom deze trend is ontstaan? Om tegemoet te komen aan de hoge grondprijzen en bouwkosten. Voor architecten een uitdaging om steeds creatiever te zijn en te zorgen voor een interessant uiterlijk, speelse vormentaal en een doordachte indeling.
 5. Mix van stijlen in het interieur
  Verschillende thema’s en stijlen worden in de diverse ruimtes gebruikt. Het moet vooral de persoonlijkheid van de bewoners laten zien, uitstralen wie u bent. Daarom zien we steeds vaker een mix van kleur, texturen en inrichtingen van verschillende stijlen. Het moet tonen dat er geleefd wordt, maar wel met een verrassend effect.   

Welke woontrends zien we in de praktijk al terugkomen? 

Vandaag de dag zien we 3 van bovenstaande woontrends in één of andere vorm al terugkomen. Zo is er veel vraag om technologieën en systemen te integreren in de woning; het wordt echt onderdeel van de woning. Smart living noemen we dat. Domotica is daar een goed voorbeeld van.

Kent u de ‘Tiny Houses’? Een zeer kleine, over het algemeen duurzame woning. Het is de kunst om op een zo klein mogelijk oppervlak toch een interessante leefomgeving te creëren die tegelijkertijd ontzettend comfortabel is. De creativiteit van de architect wordt zeker op de proef gesteld om de bouwkosten zo laag mogelijk te houden.

Als laatste zien we de groene woontrend ook steeds vaker gerealiseerd worden. Wij krijgen in ieder geval wel de vraag om binnen meer en meer met buiten te verbinden. Leefruimtes worden gelinkt aan de tuinzijde met bijvoorbeeld grote deuren of ramen die open kunnen om dit gevoel zoveel mogelijk te benutten.     

Wat is de favoriete woontrend van AR-VO?

Voor ons zijn er twee woontrends die tot onze favorieten behoren. 

 1. Het kleiner bouwen zorgt voor een meer creatieve blik op projecten. In deze huidige tijd met hoge prijzen is het ook voor de bouwheer niet onbelangrijk dat wij steeds met een vernieuwende blik blijven kijken naar manieren om de kosten laag te houden, maar wel met het oog gericht op het milieu en klimaat.
 2. De integratie met natuur en tuinomgeving zorgt voor een leuke variatie in de ontwerpen met speelse elementen of interessante glaspartijen om buiten meer naar binnen te halen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw nieuwe woning?

Overweegt u om een nieuwe woning te bouwen, maar weet u niet goed welke woontrends voor u interessant zijn? Wij helpen u graag op weg. Neem contact op met Michèle Vochten voor een persoonlijk advies via info@ar-vo.be of +32 3 435 85 00. Samen bekijken we de mogelijkheden om een prachtige nieuwbouwwoning volgens de laatste woontrends te realiseren.