Kerk: uitbreiding en aanpassing

Uitbreiding en aanpassing van een kerk voor multifunctioneel gebruik | Gerealiseerd

Gevel met diepte geeft een spel van licht vanbinnen

Met het aanbouwen van een nieuwe multifunctionele ruimte, die flexibel genoeg is om voor verschillende doelgroepen en verschillende activiteiten, wordt deze kerk en échte ontmoetingsplaats. De architectuur is sober en ritmisch opgevat, zodat deze aansluit bij de bestaande kerk, ontworpen door Georges Baines, zonder er afbreuk aan te doen. Eén accentelement kan men echter niet van het beeld onttrekken : de voorgevel is werkelijk spectaculair.

Ontmoeting op de gevel

De voorgevel van de nieuwe zaal is enerzijds een spel van open en gesloten: achter de bakstenen claustra’s zitten ramen verscholen. Dit geeft binnen een sereen effect van lichtinval – het lijkt wel de moderne versie van glas in lood. Anderzijds is de voorgevel een werk met diepgang. Elke steen is in het ontwerp uitgetekend met zijn positie en diepte. Het resultaat is een tekening op en in de gevel van geabstraheerde mensen die elkaar ontmoeten.

Licht zonder inkijk

Heel belangrijk was op een bepaalde manier licht binnentrekken in de zaal, zonder dat dit de privacy van het gebeuren in de zaal zou verstoren en uitkijk naar buiten in afleiding zou resulteren. We kozen om vooraan enkel licht via de ramen achter de opengewerkte baksteengevel naar binnen te brengen. Langsheen de linker zijgevel zijn er 2 grote raampartijen: een die verdoken ligt achter het verlengde van de voorgevel, zodat men veel licht en geen inkijk krijgt, en een ander dat toegang geeft tot de opgefriste en bruikbare patio.

Conclusie

Sobere en strakke architectuur met een rijk gedachtegoed op en achter de gevel.

Bent u overtuigd?

Bent u van plan een project te starten en heeft u nog vragen of bent u al overtuigd? Dan helpen we u graag verder.

Onze aanpak